Burgerinitiatief KNIJ: ‘Niet demonstreren, maar inspireren’

12-03-2019 1655 keer bekeken

IJsselstein pas klimaatneutraal in 2050? Dat duurt veel te lang, vinden Rico Yntema en Ivon Vrolijk. Daarom richtten zij samen met anderen het platform Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) op. Als werkgroep verzinnen zij duurzaamheidsacties waar heel IJsselstein voor warmloopt. Hoe zij dat doen?

Ivon Vrolijk: “We geloven in de slogan ‘Niet demonstreren, maar inspireren’. Daarom verzinnen we allerlei laagdrempelige, vrolijke, projecten waar iedereen aan mee kan doen en waar iedereen blij van wordt. Zo hebben we, om naamsbekendheid te krijgen, een actie gehouden waarin we door heel IJsselstein krokushartjes hebben geplant. We hebben zo’n 6000 bolletjes gebruikt. Dat viel letterlijk in goede aarde, want iedereen vond het leuk. Mensen gingen spontaan meedoen, en de krokussen komen nog steeds op. Inmiddels weten veel IJsselsteiners wie we zijn en sluiten mensen zich bij ons aan. Het is bijvoorbeeld niet moeilijk om vrijwilligers te vinden die willen helpen bij het herplanten van kerstbomen.

Rico: “Als mensen zich bij ons aansluiten geven we ze de vrijheid om te doen wat bij ze past. Er is geen moeten. Iedereen kan aanhaken wanneer hij ruimte heeft en wanneer hij/zij een goed gevoel heeft bij een bepaald project. Zelf doen we ook alleen maar projecten waar we blij van worden. Er is genoeg te doen, we kiezen de projecten waar echt energie op zit. We gaan niet trekken aan een dood paard. Zo blijf je enthousiast en positief, en dragen de vrijwilligers die positiviteit weer uit. We hebben gemerkt dat dat heel besmettelijk is. Je creëert er een vliegwiel-effect mee.”

Ivon: “We hebben in IJsselstein al echt veel bereikt. Inmiddels hebben we iedere week een column in het lokale huis-aan-huisblad waar altijd weer veel reacties op komen. Zo gaat het echt leven, en kun je er ook makkelijker andere partijen bij betrekken. Dat past goed bij onze visie ‘één en één is meer dan twee’. We hebben nu bijvoorbeeld een actie waar ook lokale ondernemers aan meedoen: de ecomunt. Als je bij bepaalde winkels een duurzaam product koopt, krijg je een ecomunt. Die kun je dan in een andere winkel weer als kortingsmunt gebruiken als je een ander duurzaam product koopt. Je kunt hem zelfs gebruiken in een restaurant.

Ook de gemeente neemt ons serieus. We doen dan ook wel projecten waar de gemeente echt iets aan heeft, en we werken in afstemming met betrokken ambtenaren. IJsselstein is van oorsprong een fruitstad met veel openbare appel- en fruitboomgaarden met heel veel verschillende soorten rassen. Dat willen we graag behouden. Daarom hebben we als inwonersinitiatief met bevlogen vrijwilligers en experts alle bomen opnieuw geïnventariseerd en in een digitale kaart gezet (een zogeheten Geografisch Informatiesysteem). We zijn nu bezig om te zorgen dat deze Nederlandse plantencollectie ook goed onderhouden gaat worden. Hopelijk gaat de gemeente de waarde hiervan ook inzien en wordt er in het beleid rekening mee gehouden.

Tip
Rico: “Onze gouden tip voor andere burgerinitiatieven? Blijf bij jezelf en kies projecten waar jij blij van wordt. Met het plezier dat je uitstraalt, inspireer je weer anderen. Probeer het gevoel te creëren dat het leuk is om mee te doen.”

Meer weten?
Wilt u meer informatie over Klimaatneutraal IJsselstein? Ga dan naar www.klimaatneutraalijsselstein.nl of volg ze op Facebook.