BROOD-NODIG uit IJsselstein wint prijs op festival voor burgerinitiatieven

02-04-2019 140 keer bekeken

Het project Minder verpakkingen BROOD-NODIG in IJsselstein heeft zaterdag tijdens de landelijke finale van Kern met Pit, een wedstrijd voor burgerinitiatieven, 1000 euro gewonnen voor het leukste filmpje. De hoofdprijs, de Gouden Pit en 3000 euro, ging naar de Beweegroute in Helvoirt in Noord-Brabant.

De Beweegroute een uitgestippelde route met diverse fitnesstoestellen en speeltoestellen voor alle leeftijden. Hij laat mensen niet alleen bewegen, maar ook sámen zijn. Het is dus niet alleen een beweegroute, maar ook een verbindroute. Kinderen spelen er met leeftijdgenoten, ouders en grootouders nemen hun (klein)kinderen mee, ouderen doen een rondje met een mantelzorger. En dat allemaal omdat er geld ingezameld werd om de vertrekkende huisarts van Helvoirt een passend afscheidscadeau te geven.

Klein initiatief, groot effect

Gedeputeerde Mirjam Maasdam, die leefbaarheid en kleine kernen in haar portefeuille heeft, zat in de jury, samen met Albert Zanting (bestuur KNHM foundation) en Mijntje de Bruin (winnaar Gouden Pit van vorig jaar). De hoofdprijs werd uitgereikt tijdens het We doen het samen! Festival op 30 maart in Amersfoort. Maasdam: “Op een festival als dit zie je eens te meer hoe een klein burgerinitiatief een groot effect kan hebben op de leefbaarheid in de buurt. Mensen steken de koppen bij elkaar om iets voor elkaar te krijgen, en alleen dat al geeft energie en schept een band. En het initiatief zelf brengt ook nog weer het nodige te weeg. In Helvoirt bijvoorbeeld brengt de beweegroute echt generaties samen. De kracht van een burgerinitiatief is dat de inwoners van een buurt zelf heel goed weten waar behoefte aan is. Juist hierom stimuleren we als provincie burgerinitiatieven in de kleine kernen met subsidies. Ze helpen mee om het landelijk gebied van de provincie Utrecht krachtig en vitaal te maken;  een gebied waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.”

 Kern met Pit

Kern met Pit is een initiatief van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Kern met Pit helpt mensen om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren.  Sinds 2018 is provincie Utrecht partner van Kern met Pit in de provincie Utrecht. Gebiedscommissie Utrecht-West en gebiedscoöperatie O-gen hebben tot nu toe de begeleiding daarvan op zich opgenomen. Door deze samenwerking kunnen in de provincie Utrecht nog meer burgerinitiatieven deelnemen aan Kern met Pit en zo gebruikmaken van de coaching, kennis en het netwerk van KNHM én provincie Utrecht.

Een idee voor een burgerinitiatief?

Woont u in het westen van de provincie Utrechht, in een dorp of buurtschap van minder dan 8000 inwoners en heeft u een leuk idee voor uw buurt? Kijk eens op Samenwerken aan leefbaarheid. Daar vindt u meer informatie over mogelijkheden voor subsidie en de contactgegevens van de mensen die u verder kunnen helpen.