Enjoy Cleaning Up naar het Catshuis

January 03, 2020 558 keer bekeken

Enjoy Cleaning Up is een spraakmakende stichting, opgericht door Alex van Eck en zijn labrador Joy, die acties organiseert om zwerfvuil op te ruimen en anderen inspireert om hetzelfde te doen. Een aansprekend voorbeeld van een burgerinitiatief dat onlangs zelfs bij de premier op bezoek is geweest. Ter inspiratie voor iedereen die ook initiatieven wil ontplooien om zijn buurt vooruit te helpen volgen wij dit initiatief en brengen we regelmatig een update.

Alex van Eck:  “We krijgen nog steeds veel landelijke aandacht. Nadat Joy eerder al een rol gespeeld heeft in de Donald Duck is ze inmiddels ook te zien geweest in het RTL4-programma Briljant, en we zijn bij premier Mark Rutte geweest in het Catshuis. Het ministerie van Algemene Zaken nodigde mij en Joy, samen met nog 10 andere burgerinitiatieven uit voor een informatie bijeenkomst. Joy heeft daar in de tuin een demonstratie gegeven. Ze vond het verstopte flesje gelukkig heel snel.

Al die aandacht zorgt er ook voor dat we steeds meer worden uitgenodigd voor inspiratiesessies. Laatst nog mochten we op het hoofdkantoor van WNF de medewerkers inspireren. Echt een hoogtepunt."

Labra-torium

"Inkomsten genereren blijft voor ons een hot item. Naast de bekende schoonmaakacties willen we namelijk ook meer aan voorlichting gaan doen. We willen leerlingen van basisscholen en middelbare scholen laten zien dat plastic geen rommel is, maar een (dure) grondstof waarvan weer allerlei mooie producten gemaakt kunnen worden. Om dit goed te kunnen doen, sparen we voor een labra-torium: een mobiel educatiecentrum waar we een 3D-printer in willen zetten, om op ludieke wijze inzichtelijk te maken dat je van bijvoorbeeld plastic bekertjes weer ander bruikbaar materiaal kunt maken. Helaas is het tot op heden nog niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen. Dat is wat ingewikkelder dan ik dacht. Er zijn genoeg partijen die wel donateur willen zijn als het labra-torium er eenmaal is, maar investeerders vinden die vooraf willen meebetalen is moeilijker. Daarom is het voor ons ook nog niet mogelijk om gebruik te maken voor de subsidie voor leefbaarheid kleine kernen van de provincie. Die krijg ik alleen als ik een medefinancier vind. Dat wordt de uitdaging voor 2020!”

Meer weten?

Wilt u meer weten over Enjoy Cleaning Up, de schoonmaakacties of het labra-torium? Kijk dan op Enjoy Cleaning Up of volg Enjoy Cleaning Up op Facebook: www.facebook.com/enjoycleaningup.

Cookie settings