Inspiratie op het We doen het samen! Festival

15-06-2018 909 keer bekeken 0 reacties

Het We doen het samen! Festival werd zaterdag 9 juni, net als vorig jaar, gehouden in de provincie Utrecht. Dit festival is hèt jaarlijkse landelijke festival voor en over burgerinitiatieven.

Tijdens het festival werd ook de Gouden Pit uitgereikt aan het beste burgerinitiatief van Kern met Pit in 2017. Gedeputeerde Mirjam Maasdam, die leefbaarheid en kleine kernen in haar portefeuille heeft, heeft gespeeddatet met de deelnemende burgerinitiatieven en zat ook in de jury voor de Gouden Pit. Medewerkers van de provincie haalden tips op bij de bezoekers.

Kern met Pit is een initiatief van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Kern met Pit helpt mensen om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Per provincie is uit alle initiatieven één trofeewinnaar gekozen. Alle 12 finalisten streden tijdens het festival om de Gouden Pit.

Provincie Utrecht op het festival

Gedeputeerde Mirjam Maasdam: “De kracht en de verscheidenheid aan initiatieven was inspirerend. Het was mooi om kennis te maken met al die verschillende burgerinitiatieven: allemaal mensen die zich inzetten voor hun buurt. Dit soort initiatieven kunnen grote invloed hebben op de leefbaarheid in een buurt of dorp. Wij juichen wij dit als provincie dan ook van harte toe.”

Bij de stand van de provincie Utrecht werden gesprekken gevoerd met bezoekers van het festival die kwamen vertellen over hun burgerinitiatief. Via de ideeënmuur werden tips opgehaald, waar de provincie haar eigen dienstverlening aan initiatiefnemers weer mee kan verbeteren.

Prijswinnaars

Gedeputeerde Mirjam Maasdam zat samen met Taeke Kuipers, manager donaties van het VSBfonds, en jury-voorzitter Annemarie Jorritsma (voorzitter van KNHM) in de jury. De jury mocht bekendmaken dat de groente- en fruitkar uit het Groningsche Vriesscheloo winnaars waren van de Gouden Pit. Het mooie aan dit initiatief is dat het hele dorp er van profiteert. In de moestuin van de basisschool wordt groente en fruit verbouwd. De kinderen trekken met een kar door het dorp, dat zelf geen winkel meer heeft, en verkopen hun waren. De kinderen leren zo rekenen en wegen, de dorpelingen hoeven niet meer naar een winkel buiten het dorp om hun groente en fruit te kopen.

‘Reis naar je dromen’ was de trofeewinnaar uit de provincie Utrecht. Dit initiatief won de prijs voor het beste filmpje. Kijk voor het filmpje: Reis naar je dromen.

Partner Kern met Pit

Dit jaar is provincie Utrecht partner van Kern met Pit in de provincie Utrecht. Gebiedscommissie Utrecht-West en gebiedscoöperatie O-gen hebben de begeleiding daarvan op zich opgenomen. Door deze samenwerking kunnen in de provincie Utrecht nog meer burgerinitiatieven deelnemen aan Kern met Pit en zo gebruikmaken van de coaching, kennis en het netwerk van KNHM én provincie Utrecht.

0  reacties