Meer wandelmogelijkheden Utrecht-West

09-12-2014 318 keer bekeken 0 reacties

Wandelen in Utrecht-West wordt makkelijker, aantrekkelijker en gevarieerder dankzij een nieuw wandelknooppuntensysteem. Het systeem loopt van Abcoude tot Lopik en van Breukelen tot Zegveld.

Het gaat om 600 kilometer aan wandelroutenetwerk voorzien van 325 knooppunten. Dit Utrechtse netwerk sluit aan op dat van de Krimpenerwaard (200 kilometer) en het Gouwe-Wiericke gebied.

Het wandelknooppuntensysteem in Utrecht-West is tussen oktober en december 2014 door Recreatie Midden-Nederland aangelegd in opdracht van recreatieschap Stichtse Groenlanden, recreatieschap Vinkeveense Plassen en Plassenschap Loosdrecht e.o. Het netwerk is gefinancierd uit Europese LEADER subsidie en door de drie recreatieschappen, een aantal gemeenten en de provincie. Door de grote inzet van vrijwilligers was het mogelijk het project in korte tijd en met een beperkt budget te realiseren.

Meer dan 50% van de Utrechtse bevolking fietst en wandelt. Jaarlijks worden in Utrecht zo'n 700 miljoen dagtochten gemaakt waarbij recreanten wandelen, fietsen of varen. Dit levert €675 miljoen op. Bovendien is wandelen, fietsen en varen goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Een uitgebreide, hoogwaardige en herkenbare routestructuur is daarom van groot belang. Dit geldt zeker voor onze provincie, waar we vooral binnen bestaande steden en dorpen nieuwe huizen bouwen. Goede verbindingen tussen stad en landelijk gebied zijn hierdoor nog belangrijker. De provincie werkt daarom aan een recreatief hoofdnetwerk: een samenhangend geheel van (boven)regionale routes voor wandelen, fietsen en varen, met duidelijk herkenbare toegangspunten met informatie, parkeergelegenheid en horeca (Poorten en Toeristische overstappunten). Het wandelknooppuntensysteem is hiervoor een belangrijk resultaat.

0  reacties