Opening wandelnetwerk Groene Hart

16-12-2014 371 keer bekeken 0 reacties

Maandag 15 december is het wandelnetwerk Groene Hart onder ruime belangstelling geopend. De opening werd voorafgegaan door een mini-symposium met prominente sprekers en experts op het gebied van recreatieve routenetwerken.

Het wandelnetwerk werd officieel onthuld door de heren Herman Geerdes, voorzitter Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Wim Groeneweg, voorzitter Plaatselijke Groep LEADER Weidse Veenweiden en Ruurd Jonge Poerink, programmamanager Agenda Vitaal Platteland van de provincie Utrecht. Zij zorgden er gezamenlijk voor dat de kaart van het netwerk uitgerold werd.

Mini-symposium
Joep Naber, directeur Wandelnet, gaf een presentatie over ‘De wensen van de wandelaar’ Aspecten voor een maximale wandelbeleving. Mieke Coenen, adviseur recreatie Grontmij Nederland, gaf een presentatie over ‘De noodzaak van een routebureau in de provincie Utrecht’. Henno Folkersma, directeur Folkersma Verkeerstechniek, liet in zijn presentatie de nieuwe routeplanner van het wandelnetwerk zien.

Wandelnetwerk
Wandelen is de meest gebezigde recreatieve activiteit in Nederland, laagdrempelig, goedkoop en gezond waarbij je kunt genieten van natuur en landschap. Daarom is er in Utrecht-West, van Abcoude tot Lopik en van Breukelen tot Zegveld een wandelnetwerk met knooppunten aangelegd. Maar liefst 600 km aan wandelroutes voorzien van 325 knooppunten. Dit Utrechtse netwerk sluit aan op dat van de Krimpenerwaard (200 km) en op het toekomstige netwerk in het Gouwe-Wiericke gebied.

Het wandelnetwerk in Utrecht-West is door Recreatie Midden-Nederland aangelegd in opdracht van de recreatieschappen Stichtse Groenlanden, Vinkeveense Plassen en Plassenschap Loosdrecht e.o. Het netwerk wordt betaald uit Europese subsidie (Leader programma Weidse Veenweiden), door de provincie Utrecht (Gebiedscommissie Utrecht-West), de drie recreatieschappen en bijdragen van de gemeente Montfoort en Oudewater.

Door de grote inzet van vrijwilligers is het mogelijk het project in korte tijd en met een beperkt budget te realiseren.

Routeplanner
In het project is tevens een interactieve digitale routeplanner ontwikkeld. Deze routeplanner zal nog voor de feestdagen klaar zijn. In deze planner zijn eveneens de bestaande wandelroutes (de thematische routes met een routenaam) opgenomen die via de knooppunten zijn te bewandelen.

Door de komst van de planner en de bewegwijzering met knooppunten zijn de wandelroutemarkeringsbordjes van de routes van de recreatieschappen en Stichting op de Kaart uit Kamerik verwijderd. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de oproep uit het gebied om de verrommeling die door alle verschillende routebordjes was ontstaan te verminderen.

Routeboekje en kaart
Tenslotte is een wandelboekje met de elf mooiste wandelroutes uitgegeven. Bij dit boekje hoort ook een kaart van het wandelnetwerk waarop het netwerk met alle knooppunten zijn weergegeven. De adviesprijs voor de kaart is € 7,50, het wandelboekje is gratis.

Na de uitrol van het knooppuntensysteem in Utrecht-West volgt, naar verwachting, in 2015/2016 de uitbreiding naar de Vechtstreek, het Noorderpark en Gemeente Vianen en in 2015 de Stichtse Lustwarande-Oost (Heuvelrug). Landelijk gezien wordt door de keuze voor het aanleggen van routenetwerken en een uniform knooppuntensysteem, in deze regio een grote stap voorwaarts gezet.

0  reacties