06 - 8399 5350 | info@utrecht-west.com
Volg hier onze blog door leden van de gebiedscommissie en de mensen van het team. We schrijven over onze
ontmoetingen met de mensen die wonen in het westelijke deel van Utrecht. En wat hen, en dus ons bezighoudt.
‘Eh… Utrecht-West… hoe werkt dat eigenlijk?’ Onze nieuwe communicatieadviseur schrijft aan onze website en wil graag begrijpen hoe ons werk van de grond komt. Ik vertel haar dat alles wat wij doen begint bij de mensen in Utrecht-West. Wij staan met onze laarzen aan, tussen de bewoners en de agrarisch ondernemers in het gebied en luisteren wat hen bezighoudt.
Al onderzoekend leggen wij verbindingen tussen de ideeën, plannen en zorgen van de mensen, en de vraagstukken die er verder spelen. Wij adviseren rond mogelijke oplossingen en jagen aan. We werken aan een levendig en toekomstbestendig platteland, aantrekkelijk voor inwoners, ondernemers en de mensen die er zo graag hun vrije tijd doorbrengen. Gebiedsontwikkeling aan de hand van de vraagstukken voor een levendig Utrecht-West. Voor nu en straks.
Voor ons zo klaar als een klontje, voor een buitenstaander misschien wat vaag. Niet heel lang na deze vraag kwam er een mailtje van een inwoner van Utrecht-West. Met een andere vraag, een schoolvoorbeeld van hoe ons werk begint:
… Ons huis grenst aan de weilanden van Kockengen-zuid, richting Haarzuilens. In 2000 werd ik ’s morgens in het voorjaar verwelkomt door een levendige kakafonie van nestelende en voedselzoekende weidevogels, tientallen soorten telde ik: grutto’s, scholeksters, kieviten, tureluurs, noem maar op. Vandaag de dag is het (vrijwel) stil in de polder! Dit zette mij aan het denken…
…Zag weleens het bord langs de Enschedeweg richting Wilnis staan, waarop staat dat Staatsbosbeheer en 3 agrariërs en jullie daar bezig zijn met natuurontwikkeling in opdracht van de provincie. Daarom kwam ik bij jullie uit…
Ik mis de vogels in de wei. Kunnen we daar niet wat aan doen? Het zijn onder meer dit soort vragen die ons werk starten (en die de vogelaar in mij 100% wakker maken!). Nu van een inwoner, maar vaker nog van een boer die zich voorbereidt op de toekomst. Ik ga contact zoeken met André, de man van de mail. Voor die tijd zoek ik uit welk perceel hij beschrijft, wie de eigenaar is, en of en hoe dit perceel aansluit bij andere stukken nieuwe natuur in Utrecht-West. De eerste puzzelstukjes ‘biodiversiteit’ liggen er, ik ben ermee aan de slag. Volg ons werk en dit verhaal in ontwikkeling.
De polder Groot-Mijdrecht krijgt een uniek natuurgebied: Marickenland. De komende jaren verandert…
In de ‘wetlands’ van natuurreservaat Demmerik zijn de ooit steile slootkanten…
Vanaf 2015 stimuleerde Gebiedscommissie Utrecht-West op verzoek van de provincie Utrecht projecten…
Veranderingen in het gebied vroegen om veel afstemming met de andere streekhouders. Zo maakten…
De lisdodde, ook wel bekend als ‘rietsigaren’, is niet alleen decoratief, lisdodden vervullen een…
Permanent het waterpeil verhogen? De voordelen lijken voor de hand te liggen: de bodem daalt minder…